Vad är en Bivy Bag?

Vad är en bivybag, eller bivacksäck och när ska man ha en? Behöver man inte ett riktigt tält?

Varför ska man använda en bivybag?

Den ursprungliga idén om en bivy, eller bivack, var att ha ett lätt och litet alternativ som kan ge akut skydd om inget annat alterniv fanns.

Bekvämlighet har historiskt sätt alltid fått stryka på foten av de som väljer att sova i bivybag. Det man istället vinner är framför allt minskad vikt och liten packstorlek.

De första bivybagen var enkla vattentäta skydd för sovsäcken som skulle hålla regnet ute men de har stora problem med kondens i påsen. Moderna bivacksäckar använder sig av lättviktsmaterial som ger skydd mot vatten medan det fortfarande andas för att minska kondensen.

Idag är bivacken inte bara populära bland klättrare som akut söker skydd om de fastnar någonstans över natten, utan också bland ultralätta vandrare som ett alternativ till ett tält.

Fördelar och nackdelar med bivybags

Fördelar

Lätt – mycket lättare än ett traditionellt tält, men tänk på att ultralätta tält och presenningar kan erbjuda lösningar av liknande eller ännu mindre vikt.
Litet packformat – viktigt om du tar med dig mycket utav annan utrustning, som klättrare kanske gör, eller om du siktar på en minimalistisk lösning
Sov var du vill – en bivack är snabb och enkel att slå upp nästan var som helst. Det gör att du kan sova på avsatser, små gläntor, och platser där det skulle vara omöjligt att slå upp ett tält.
Varmare sömn – en bivack kan förbättra sovsäckens temperatur med så mycket som 3 grader Celsius. En del ultralätta vandrare använder denna förmån strategiskt, det ger dem möjlighet att använda en tunnare ultralätt sovsäck, och därmed minska vikten av den totala packningen med nått kilo eller mer som följd.
4-säsong – bivys kan erbjuda bättre vinterprestanda än många konkurrerande ultralätta tältlösningar, och en del är lämpade bra för fyra-säsong användning.

Nackdelar

Avsaknad av utrymme – ett tält ger en möjlighet att sitta upp och dricka sitt morgonkaffe med sina saker inuti. Det går inte att göra i en bivy, du kommer sannolikt att behöva placera din packning utanför under natten. I dåligt väder så är ett tält en mycket bättre plats att vänta ut en storm på.
Endast solo – om man är 2 eller fler personer så kommer ett ultralätt tält vanligtvis att vara en bättre lösning än två bivys när man i slutändan lägger ihop vikt och storlek.