Showa 6110 Nitrilhandskar - Gröna (Skyddsutrustning) från Showa. XS | TacNGear - Utrustning för polis och militär och outdoor.
$19.00$13.00
Showa 7500 Nitrilhandskar - Blå (Skyddsutrustning) från Showa. XS | TacNGear - Utrustning för polis och militär och outdoor.
$19.00
", "mainEntityOfPage": { "@type": "WebPage", "@id": "https://tacngear.se" }, "headline": "Handsprit vs Tvätta händerna med tvål och vatten - Coronavirus - Covid 19", "description": "Tvål och vatten, eller handsprit? Hur ska man helst desinficera händerna för att bli av med bakterier och virus, så som Coronaviruset Covid-19?", "image": [ "https://cdn.shopify.com/s/files/1/1691/3463/articles/handsprit-vs-tvatta-handerna-med-tval-och-vatten-coronavirus-covid-19-878573_1200x.jpg?v=1584627365" ], "datePublished": "2020-03-19T06:36:00Z", "dateCreated": "2020-03-19T06:01:27Z", "dateModified": "2020-03-19T15:16:05Z", "author": { "@type": "Person", "name": "Mats Kellerman" }, "publisher": { "@type": "Organization", "logo": { "@type": "ImageObject", "height": "", "url": "https://cdn.shopify.com/shopifycloud/shopify/assets/no-image-100-c91dd4bdb56513f2cbf4fc15436ca35e9d4ecd014546c8d421b1aece861dfecf_small.gif", "width": "" }, "name": "TacNGear" } }

Handsprit vs Tvätta händerna med tvål och vatten - Coronavirus - Covid 19

Är handsprit lika bra som att tvätta händerna med tvål och vatten för att döda och bli av med bakterier och virus, så som Coronaviruset Covid-19?

Vi ska försöka reda ut begreppen på ett förståligt sätt.

Om vi primärt ska koncentrera oss på just Coronaviruset, och specifikt varianten Covid-19 så får vi börja med att titta på viruset cellstruktur.


Med eller utan Lapidhölje

Virus kan generellt delas upp i två grupper beroende på om dom har ett så kallat Lapidhölje eller ej. 

Lapidhöljet är ett yttre hölje som finns hos exempelvis influensavirus (så som Coronavirus). Detta yttre hölje omger virusets proteinskal (kapseln).

Höljet består av fett och kolhydrater som kommer från värdcellen. Lapidhöljet hjälper viruset att tränga in i nya värdceller. Virus med Lapidhölje kallas för höljevirus. Virus utan detta hölje, som istället har sin kapsel som sitt yttre, kallas för "nakna virus". 

Höljevirus är inte lika tåliga som nakna virus. Dessutom så kan inte höljevirus överleva utan fukt. Detta innebär att de inte kan smitta genom torr kroppskontakt, utan överförs direkt från värd till värd genom kroppsvätskor så som saliv. *1

Virus UTAN hölje: Hit hör exempelvis vinterkräksjukan.
Virus MED hölje: Hit hör exempelvis, och lyckligtvis Coronaviruset.

Tvål och (andra lösningsmedel) är skapade för att kunna lösa just fett, vilket är det som coronavirusets hölje består av. Detta innebär att viruset mer eller mindre går sönder av lösningsmedlet / tvålen. *2

Handsprit fungerar även den bra då den är något som kallas "denaturerande". Detta innebär att den bryter ner proteinstrukturer. Alkoholen verkar både på fettet och på proteinet. *3

Varför fungerar tvål och vatten på virus utan Lapidhölje?
Virus utan lapidhölje måste primärt avlägsnas genom mekanisk rengöring. Då är tvål och vatten oslagbart.

Så vad är mest effektivt? Tvål och Vatten eller Handsprit?

Handsprit rekommenderas generellt om man inte har tillgång till tvål och vatten då det inte är särkilt effektivt mot virus utan lapidhöljet. *2


Hur ska man använda tvål och vatten, eller handsprit?

Tänk att du är som de flesta andra, och tar dig i ansiktet med händerna upp emot 23 ggr per timme... *4

Vilken del av händerna tar du dig i ansiktet med?
Oberoende av om du kliar dit i ögonen, tar bort ett hår som fastnat på läppen eller petar dig i näsan så är det ju som oftast fingrarna du använder snarare än handflatorna...
Tänk på detta så förstår man hur viktigt det är att gnugga och gnida alla delar av händerna, rejält, för att få varje del ren. Detta häller både tvål och vatten, samt handsprit. 
Både handsprit och tvål kräver en viss kontakttid för att vara verksam. Därför gäller det att rengöra sig ordentligt.


Vad är bäst? Handsprit eller tvål och vatten?

I tävligen mellan Tvål och Vatten mot Handsprit så blir det dött lopp... om händerna är rena, och om handspriten är tillräckligt koncentrerad.

Handspriten måste hålla en koncentration om minst 60% för att vara effektiv. Om du överväger att istället använda den gamla vodkan eller flaskan med wiskey som står hemma så kan vi ge rådet att skippa det. Dryckernas alkoholkoncentration ligger vanligen på max 40% och kommer inte lösa upp viruset lika effektivt. *5


Dödar handsprit alla bakterier / virus?

Handsprit dödar 99,9%, om den används rätt.

Om man läser produktbladet för exempelvis Dax Alcogel så framgår det under avsnittet Mikrobiologisk information att det krävs 30 sekunder för att ta död på de flesta bakterier. Men för Influensa A så krävs 1 minuts exponering för att effekten ska uppnås.


Vilka alternativ finns till handsprit? 

Vi tillhandahåller även produkten Saloncide som är ett desinfektionsmedel som är baserat på en blandning av föreningar av kvartärt ammonium. Saloncide har testats enligt EN 13727, EN 1276 samt EN1500 och har visat sig effektiv till 99,998%, att jämföra med handspritens effektivitet om 99,9%.

Skillnaden mellan 99,9% och 99,998% kan tillsynes verka marginell. Men i realiteten innebär detta en stor skillnad: Låt oss ta ett exempel om 10 000 000 bakterier / virus:
Vid 99,9 % så överlever 10 000 bakterier / virus.
Vid 99,998% så överlever endast 200 bakterier / virus.


Läs mer
Virus på Wikipedia
Illustrerad vetenskap, artikel om handsprit
Så tvättar du händerna, 1177
Så tar du kol på coronavirus, SVT


Källor:
*1: Wikipedia, artikel om virusets Lapidhölje.
*2: Jan Albert, Virolog, Karolinska sjukhuset
*3: Åsa Björndal, Virolog, Folkhälsomyndigheten
*4: Australiensisk studie
*5: Illusterad vetenskap. Artikel publicerad 2020-03-13.

Desinfektionsmedel